הקשת המונגולית היא קשת קומפוזיט ריקרב הבנויה בצורה המסורתית משכבות של עץ, קרניים של בעלי חיים וגידים מרובדים יחד כך שהעץ או במבוק בלב הקשת, הגידים פונים החוצה והקרן מחזקת את פנים הכנף.
כיום התיעוד הכי מוקדם של קשתות קומפוזיט בסגנון הזה מגיע מ-2000 לפנה"ס (ע"פ ממצאים ארכיאולוגיים ואומנות מהתקופה ההיא) אבל החוקרים בתחום אומרים שההיסטוריה של הקשתות האלו לא נכתבה ברובה והתפתחה לצד מסורות לא כתובות אחרות. עדויות עתיקות רומזות שהקשתות האלו היו יכולות לפגוע במטרה שלהן מחצי קילומטר.
חלק בלתי נפרד מהקשת המונגולית היא צורת השימוש שהתפתחה סביבה עם עליית תקופת הברזל והיא הקשתות הרכובה. הקשתות הרכובה של אותה תקופה שימשה עמים רבים שקדמו למונגולים. גם האינדיאנים היו צדים בירי רכוב אם כי זה רק החל מהמאה ה-15 עת הסוסים שבו ליבשת אמריקה. הקשת המונגולית הייתה קצרה מהקשתות האחרות של אותה תקופה ועדיין הגיעה לעוצמות שמאפשרות שימוש בציד או מלחמה בזכות העיצוב והבנייה החכמה שלה. מה שהפך אותן לאידיאליות לשימוש בזמן רכיבה היה גם האורך הקצר שלה והאפשרות לירות בה משני צידי הידית?.
תורת המלחמה של עמי האזור בתקופה ההיא התאפיינה בשני סוגי קשתים: ה"קל" וה"כבד":
הקשת הרכוב הקל היה מטרד בלתי פוסק לכוחות האויב. הם היו תוקפים את האויב מהצדדים או מאחור ובאמצעות המהירות הגבוהה שלהם היו נמנעים מעימותים ישרים ופוגעים באויב מכל מקום כל זמן מההסתערות הראשונית ועד הנסיגה שבה הקשתים היו מסתובבים באוכפם וממשיכים לירות באויב. הצד השני החליט לסגת בזמן שהקשתים בנסיגה? הם מיד היו מסתובבים ורודפים את האויב עד שלא נשאר ממנו כלום. הקשתים הקלים היו כוח מחץ מהיר וקטלני בשורות הצבא של אותה תקופה.
הקשתים הכבדים היו נלחמים בשיטה פשוטה יותר. הם היו ממטירים חצים על האויב כיחידה אחת ובהסתערות ישירה ולא בנסיגה שמדמה הסתערות כמו הקשתים הקלים ואחרי שהאויב נחלש, הם היו מסתערים עליו עם כלי נשק לטווח קצר כמו חניתות.
לעומת הקשתות המודרניות לקשת המונגולית יש טכניקת ירי שונה מאוד לדוגמא, מקשתי הלונגבואו של אותה תקופה. את הקשת המונגולית מותחים באמצעות האגודל עם טבעת מיוחדת שמגנה על האצבע והייתה עשויה ממתכת או קרן של בעל חיים.
הקשת מלפף את האגודל מסביב למיתר ומניח עליו את האצבע המורה. וברגע השחרור הקשת דוחף את הקשת "החוצה" (לקשת הימני- שמאלה).
עד היום מתקיימים פסטיבלים שחוגגים את תרבות הקשתות המונגולית ולרבים מעמי האזור ישנן מסורות חזקות שקשורות לקשתות. בעידן המודרני הקשתות האלו משתייכות לקטגוריית הירי המסורתי ונלמדות ברחבי העולם ואפילו כאן בישראל.
נכתב על ידי: שי טורס